Historia makaronu jest niemal tak długa, jak historia ludzkości. Najstarsze jego przykłady znane nam współcześnie pochodzą sprzed 4 tysięcy lat, a znaleziono je nad Żółtą Rzeką w Chinach. W konflikcie o pierwszeństwo przy produkcji makaronu Włosi nie pozostają jednak w tyle. Choć upowszechniła się legenda, że dopiero Marco Polo przywiózł ten produkt do Europy, to tak naprawdę był on znany już Rzymianom w II wieku naszej ery.
makaron z pomidorami i bazylią
Trzeba również pamiętać, że to Italia sprawiła, że makaron jest obecnie jednym z najpowszechniej stosowanych rodzajów makaronów. Kiedy mamy ochotę na makaron z pomidorami i bazylią, mamy szansę wybierać z setek różnych rodzajów pasty. Włosi wyróżniają ich ponad 300 odmian – od klasycznego spaghetti, przez penne, tagliatelle, aż po wielkie muszle conchiglie czy cannellioni. Są świetną bazą do wszelkich dań z warzywami i mięsem, np. makaron z pomidorami i czosnkiem, a także mogą stanowić podstawę zapiekanek (np. lasagne z dużymi płatami makaronu o tej samej nazwie).
makaron z pomidorami i czosnkiem
Makaron opanował świat. Występuje w wielości kształtów i odmian, dostosowanych do różnych diet. Można znaleźć makaron sojowy lub ryżowy, bezglutenowy. Dzięki temu każdy może przyrządzić swoją ulubioną pastę.