Muffiny owsiane bez mąki. Skąd się wzięły muffiny?

psfotografia / Pixabay

Istnieje wiele różnych rodzajów słodkości, po które sięgamy każdego dnia. Jedne są bardziej popularne, inne mniej – wszystkie mają swoich zwolenników. Pojawiają się również specjalne mody na konkretne produkty. Podobnie stało się kilka lat temu w przypadku muffinów.

Muffiny – co to i jak je przyrządzić?

Co to są muffiny? Mówiąc najprościej to rodzaj prostego ciastka w formie babeczki, które mogą w składzie mieć przeróżne dodatki: bakalie, czekoladę, owoce. Istnieją również przepisy na wersje wytrawne, do których dodaje się również warzywa i pikantne przyprawy. Od klasycznej receptury istnieją różne odstępstwa i warianty alternatywne, na przykład na muffiny owsiane bez mąki. Dzięki czemu ze słodkości mogą również korzystać osoby, cierpiące na nietolerancję glutenu. A to wielka zaleta.

muffiny owsiane bez mąki

Skąd wzięły się muffiny? To ciastka charakterystyczne dla krajów anglosaskich. Najczęściej pojawiają się w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W Wielkiej Brytanii z kolei mianem muffinów określa się nieco inny produkt. W Anglii i Irlandii muffin to rodzaj smażonego placuszka drożdżowego, któremu bliżej do polskich racuchów.