Krótka historia czekolady – wegańskie ciasto czekoladowe bez jajek i mleka

congerdesign / Pixabay

Czekolada ma miliony wielbicieli na całym świecie. Występuje w różnych wariacjach, bywa dodawana do najróżniejszych potraw. Jest uznawana za afrodyzjak. Czym jest czekolada i jakie pyszności można z jej udziałem stworzyć?

Skąd się wzięła czekolada?

Czekolada to wyrób, który przygotowuje się z miazgi kakaowej oraz tłuszczu i cukru. Dyrektywa unijna określa, że mianem czekolady można określać produkty, które mają minimum 35% suchej masy kakaowej w swym składzie.

Miazga powstaje z nasion kakaowca, które odkryły dla nas Majowie i Aztekowie, a do Europy przywiózł je Hernan Cortes. Znane nam do dziś kakao zyskało jednak popularność na Starym kontynencie dopiero w XVII wieku.

Współczesne wariacje i przepisy – wegańskie ciasto czekoladowe bez jajek i mleka

Od tej pory czekolada zaczęła stawać się coraz bardziej lubiana i wykorzystywana w wielu różnych przepisach. Obecnie trudno wyobrazić sobie bez niej cukiernictwo. Mogą z niej korzystać również osoby będące na różnego typu dietach, dzięki choćby przepisom na ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Sprawdzi się dla osób z nietolerancją glutenu, jak i tych na diecie wegańskiej.