Jak przygotować bułeczki z szafranem?

elsasupport / Pixabay

Jest wiele rewelacyjnych przepisów na słodkości, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Jednak Bułeczki z szafranem to jednej z najlepszych.
Nie jest trudny w przygotowaniu, ale za to jak doskonale smakuje. Warto przekonać się samemu i przygotować takie bułeczki w domu.

Co będzie nam potrzebne do ich przygotowania?

Składniki na bułeczki

– 175 g masła
– około półtorej szklanki mleka
– 50 g suchych drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki cukru
– około 1,5 litra mąki pszennej
– około 0,5 grama szafranu
– 2/3 szklanki cukru
– 2 jajka

Sposób przygotowania

Tak jak wspominaliśmy nie jest to wyjątkowo trudny przepis i jeśli wszystko zrobimy według przepisu poniżej nic nie powinno się nam zepsuć.

Należy zacząć od rozpuszczenia 50 g masła w mleku. Podgrzewamy naszą mieszankę, pilnując jednak by się ona nie zagotowała. To bardzo ważne. Rozpuszczamy w niej nasze drożdże. Gdy się one rozpuszczą możemy dodać sól oraz cukier. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie przelewamy do miski. Dobrze jeśli przygotujemy sobie sporej wielkości miskę. W małej będzie nam trudno wyrobić ciasto na bułeczki.

Rozdrabniamy szafran razem z jedną łyżeczką cukru. Można to zrobić na wiele sposobów, jednak najlepszym z nich będzie po prostu moździerz.
Następnie bierzemy resztę naszego masła. Dobrze by było ono w temperaturze pokojowej i mieszamy je z 2/3 szklanki cukru i wyrabiamy na jednolitą masę, gdy już taką masę uzyskaliśmy możemy dodać do niej jedno jajko i ponownie wyrobić. Dodajemy ją do drożdży i ponownie mieszamy. Gdy wszystko już jest gotowe możemy w końcu dodać to co najważniejsze czyli szafran.

Zostawiamy masę na kilka chwil i przez sitko przesiewamy mąkę. Gdy to już zrobiliśmy Dodajemy mąkę do naszej masy i wyrabiamy aż uzyskamy ponownie jednolitą masę. Na koniec zostawiamy ja oczywiście do wyrośnięcia.

Gdy nasza masa na bułeczki odpowiednio wyrosła możemy zacząć formować bułeczki. W tym wypadku jest pełna dowolność. To od nas zależy jakie bułeczki chcemy uzyskać. Następnie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem po czym pieczemy w około 250 stopniach przez 10 minut.

Po wyjęciu bułeczki są gotowe.
Smacznego!