Herbata indyjska z mlekiem. Różne oblicza herbaty

ThoughtCatalog / Pixabay

Herbata to jeden z podstawowych napojów, które zdominowały cały świat. Choć bywa kojarzony głównie z kręgiem kultury wschodniej, zwłaszcza z Azją, gdzie występują największej jej uprawy, to przyjął się na całym świecie.

Czym jest herbata?

Jest to napar przyrządzany z liści lub pąków krzewów herbacianych, należących do rodziny kamelia. Istnieje sporo ich odmian, stąd też biorą się różne gatunki herbaty.

Niekiedy pod tym samym mianem umieszcza się również napary z ziół i owoców, które jednak nie mają w składzie prawdziwej herbaty.

Rodzaje herbaty – herbata indyjska z mlekiem

Najpowszechniejsza i ciesząca się sporą popularnością jest herbata czarna, uzyskiwana w procesie więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia herbacianych liści. Może występować w różnych rodzajach i wariantach. Może też być podstawą wielu napojów takich, jak herbata indyjska z mlekiem.

Zielona herbata uznawana jest za zdrowszą, a wytwarza się ją z liści niepoddawanych fermentacji. Ma więcej składników dobrych dla naszego organizmu.

Występują również herbaty żółte i białe, cieszą się one jednak mniejszym zainteresowaniem. Niektórzy zaś wysoko cenią poddawaną dodatkowej fermentacji czerwoną herbatę Pu-erh, która bywa uważana za bardzo prozdrowotną.

Herbata ma wiele twarzy. Każdy może znaleźć tę pasującą do niego.