Co zrobić żeby pasztet nie był suchy?

efektowne_pl / Pixabay

Pasztet bardzo wielu ludzi przygotowuje na Święta. Jego smaku nie można pomylić z żadnym innym. Jednak nie zawsze wszystkim pasztet wychodzi tak, jakby tego chcieli. W tym artykule pokażemy, co można zrobić, aby domowy pasztet wyszedł nam jak najlepiej.

Z JAKIEGO MIĘSA WARTO PRZYGOTOWAĆ PASZTET?

Mięso, z jakiego najczęściej przygotowuje się domowy pasztet, to wołowina oraz wieprzowina. Do przygotowania domowego pasztetu wykorzystuje się także wątróbkę oraz różne przyprawy, które nadadzą naszemu pasztetowi niezwykłego aromatu i smaku.

Co zrobić żeby pasztet nie był suchy?

Wiele osób żali się, że ich pasztet nie wyszedł tak, jak by tego chcieli. Zazwyczaj pasztet wychodzi suchy. Wynika to z różnych małych, ale ważnych błędów podczas przygotowywania. Co zrobić żeby pasztet nie był suchy? Najpierw należy zadbać o to, aby mięso z którego go robimy nie było chude. Tłuszcz z mięsa sprawia, że nasz pasztet będzie bardziej wilgotny. Poza tym do pasztetu warto dodać żółtka oraz ubite białka, które nadadzą odpowiednią konsystencję całej masie. Poza tym można dodać trochę wywaru do masy z garnka, w którym wcześniej gotowaliśmy mięso. Po skorzystaniu z tych wskazówek pasztet domowy powinien wyjść naprawdę dobrze.

CO MOŻNA DODAĆ DO PASZTETU?

Do pasztetu świątecznego, jako dodatkowy element można dodać śliwki suszone. Pasztet należy wykonywać normalnie, a po wyłożeniu połowy foremki należy ułożyć śliwki. Można dodać ich kilka, ale również trochę więcej. Później należy przykryć śliwki kolejną warstwą pasztetu oraz upiec tak, jak zwykły pasztet.

NA JAKIE OKAZJE PRZYGOTOWAĆ PASZTET?

Pasztet domowy można przygotować na Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia. Poza tym pasztet taki można jeść przez cały rok. Wiele osób mrozi wcześniej przygotowany pasztet, a dopiero później go spożywa. Gotowy pasztet można wykorzystać także do robienia pasztecików w cieście francuskim lub do innych potraw. Pasztet można spożywać oczywiście w tradycyjny sposób, czyli np. na kanapkę.