Gofry z mąki orkiszowej. Gofry w różnych odmianach – z czego je przyrządzać? Przepis na gofry bez jajek

kruszyzna0 / Pixabay

Fani słodkości, zwłaszcza ci, którzy spędzili nie jeden wakacyjny urlop nad morzem, uwielbiają je niezmiernie. Gofry to pyszna przekąska, która od lat towarzyszy kolejnym pokoleniom małych i dużych łasuchów. Czym tak naprawdę są gofry?

Podstawowy przepis na gofry i jego modyfikacje, np. przepis na gofry bez jajek

Klasyczny przepis na gofry zakłada zastosowanie mąki, cukru, tłuszczu (stopione masło lub olej), jajek i mleka. Grupy wafel przyrządza się w specjalnym urządzeniu nazywanym gofrownicą, która nadaje mu charakterystyczny kształt i kratkowaną formę, od której wzięła się ich nazwa.

gofry z mąki orkiszowej

Obecnie istnieje wiele modyfikacji tradycyjnego przepisu. Można przyrządzać gofry z mąki orkiszowej lub znaleźć przepis na gofry bez jajek. Jeszcze więcej zależy od zastosowanych dodatków, które położymy na gofrze. Mogą być po prostu posypane cukrem pudrem, polane czekoladą. Może pojawić się na nich bita śmietana, konfitura lub pokrojone drobno owoce, w nieco mniej kalorycznej wersji. Jedno jest pewne – gofry zjednały sobie serca fanów łakoci na całym świecie. Od Nowego Jorku, przez holenderskie kraje, aż po bałtyckie plaże w Polsce.