Egzotyczny akcent na karnawałowym stole – sałatka frutti di mare

sharonang / Pixabay

Karnawał jest czasem zabawy, spotkań ze znajomymi, imprez tanecznych i prywatek. Jest to świetna okazja, aby nieco poeksperymentować w kuchni. Niedawno obchodzone Święta Bożego Narodzenia i Sylwester sprawiły, że wszystkim przejadły się klasyczne dania kuchni polskiej. Warto więc w karnawale spróbować czegoś nowoczesnego i nieco egzotycznego.

sałatka frutti di mare

Przykładem dania, które jest niezwykle oryginalne, ale też bardzo smaczne jest sałatka frutti di mare. Owoce morza są świetnym elementem wielu lekkich dań. Sałatka z ich dodatkiem będzie świetnym pomysłem na potrawę, która zaskoczy wszystkich gości. Podczas tańców i zabawy sprawdzają się w szczególności szybkie i smaczne przekąski. Taka sałatka frutti di mare to kwestia kilkudziesięciu minut. Niewielki czas przygotowania to tylko jedna z jej zalet. Ważny przede wszystkim jest jej niepowtarzalny wygląd. Jeśli dodamy dla kontrastu owoce, możemy mieć pewność, że będzie ona najciekawszym akcentem na stole. Każdy będzie chciał jej choć troszkę spróbować. Wersji sałatki jest dużo. Możemy sami pokombinować ze składnikami, dodać to co lubimy, lub wykorzystać gotowy przepis. Wszystko zależy tylko od naszego talentu kulinarnego i chęci.