Mało znany a pożywny – patison

suju-foto / Pixabay

Patisony są warzywami mało znanymi w Polsce, a szkoda, bo kryją w sobie wiele witamin, są smaczne i można z nich przyrządzić wiele smacznych potraw.
Gdy zastanawiamy się co można zrobić z patisona z pełną odpowiedzialnością możemy odpowiedzieć – wszystko. Patison znajduje zastosowanie zarówno w daniach na ciepło jak i na zimno. Jest doskonałą alternatywą podczas stosowania diety wegańskiej czy też wegetariańskiej.

Prostota sama w sobie

To co przygotujemy z owocu patisona zależy tak naprawdę tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni i zachcianki. Patisony mogą być stosowane do dań typu gulaszowego jako idealny zagęszczacz jak i też jako składnik główny. Wystarczy patisona pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni po czym zalać bulionem. Doskonałym rozwiązaniem jest dodać do niego paprykę, cebulę oraz podsmażoną kiełbasę, aby stworzyć leczo na patisonie. Wiele osób stosuje do lecza kabaczek czy też cukinię, więc dlaczego by nie użyć do tego patisona?
Dodatkowo patison może być doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kasz, ryżu czy ziemniaków w formie kotleta w panierce. Smaży się go jak każdego kotleta pamiętając o podduszeniu go do miękkości na koniec, a jest doskonałą odskocznią od mięsa w sezonie letnim.
Ścierając patisony na dużych oczkach tarki i dodając do niego mąkę, jako i przyprawy możemy w prosty sposób przygotować placuszki z patisonów lub uformować małe kotlecik, które można podawać z ziemniakami prosto z patelni albo w sosie jako pulpeciki.

Patison na zimno i ciepło

Patison w naszej kuchni może być podawany jako danie główne, ale trzeba pamiętać, że doskonale on się nadaje jako przekąska czy też przystawka. Wszelkie walory smakowe patisona poznajemy spożywając go na ciepło jak i na zimno. Warto wspomnieć o tym, że patisony, które można w każdej chwili złapać w rękę i po prostu pochrupać. Mimo, że są warzywem doskonale smakują dzieciom, dzięki czemu nie widzimy grymasu na ich buziach a uśmiech i zjadanego ze smakiem domowego chipsa z warzywa.