Przepis na pyszne i zdrowe placuszki

yana_tik / Pixabay

Pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska

Różnego rodzaju placki to pyszna przekąska, której przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużej ilości czasu. Placki mogą być również daniem głównym, jeśli dodasz do nich odpowiednie dodatki i odpowiednio przygotujesz. Jeśli lubisz wszelkiego rodzaju placki, na pewno posmakują ci również placki gryczane.

Idealny przepis na placuszki gryczane

Tego rodzaju placki są zdrowe i pyszne, a ich przygotowanie proste i szybkie. Odpowiedni przepis pozwoli ci na przygotowanie tego dobrego dania. Przygotuj:
– ¾ szklanki mąki gryczanej
– pół szklanki wody i pół szklanki mleka
– 1 duże jajo
– 15 gram drożdży
– odrobina soli
– 3 łyżeczki cukru
– coś do smażenia – olej albo masło
Do miski wlej mleko i wodę. Następnie dodaj jajko, sól oraz cukier i drożdże. Do składników dodaj również mąkę. Miks składników dokładnie wymieszaj, a następnie przykryj miskę ściereczką i pozwól masie poleżeć przez około dwie godziny. Po upływie tego czasu ciasto stanie się bardziej gęste i pojawią się bąbelki. Rozgrzej patelnię i połóż na nią produkt wybrany do smażenia. Po rozpłynięciu się produktu po całej powierzchni patelni, możesz przystąpić do smażenia placków. Jeden placek to równowartość jednej dużej łyżki masy. Każdy placek potrzebuje około jednej minuty smażenia z każdej strony. Tak przygotowane placki możesz serwować z różnymi dodatkami. Świetnie smakują zarówno na słodko jak i na słono. Możesz do nich dodać ulubiony słodki sos, kawior albo ulubioną podsmażoną szynkę. Czas przygotowania to kilka minut, a poziom trudności jest niski.

Podsumowanie

Jeśli szukasz szybkiego i łatwego sposobu na obiad albo przekąskę, powyższy przepis na pewno spełni twoje oczekiwania. Składniki potrzebne do przygotowania placuszków większość z nas posiada w kuchni, a więc jest to bardzo wygodna opcja. Pamiętaj, że jest to sposób zarówno na przekąskę jak i na danie, wszystko zależy od tego jakich dodatków użyjesz. Jest to dobry przepis zarówno dla wegetarian, jak i osób spożywających mięso.