Surówki są idealnym dodatkiem do różnorodnych dań obiadowych. Każdy może więc je dla siebie przygotować.
CZY SURÓWKA JEST DLA KAŻDEGO?
Surówka, to inaczej mieszanka różnych warzyw, sałaty, czy też kapusty pekińskiej. Do smaku można ją doprawić różnymi przyprawami lub polać sosem np. majonezowym. W związku z tym, iż składniki w surówce są składnikami świeżymi, wcześniej niegotowanymi – oznacza to, że nie wszyscy mogą sobie na nią pozwolić przede wszystkim z przyczyn zdrowotnych. Osoby, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą jeść surówek – warto, aby spróbowały różnorodnych sałatek, których składniki się gotuje.
Surówka wiosenna z kapusty pekińskiej
Surówki są zazwyczaj bardzo szybkie w przygotowaniu, można dodać je do bardzo wielu dań obiadowych oraz po prostu charakteryzują się pysznym smakiem. Dlatego zyskały one tak wielką sympatię wielu ludzi na całym świecie. Surówka wiosenna z kapusty pekińskiej jest surówką, którą może przygotować absolutnie każdy. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a dodatkowo jest bardzo smaczna.
Aby ją przygotować będzie nam potrzebna przede wszystkim kapusta pekińska. Kroimy kapustę i wrzucamy ją do miski. Podobnie robimy z cebulą, ogórkiem, papryką, pomidorami. Warto dodać puszkę kukurydzy do naszej sałatki. Do osobnej miski lub kubeczka przeciskamy ząbek czosnku oraz mieszamy go z majonezem, jogurtem. Nasz sos przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Warto dodać także trochę soku z cytryny. Sos przelewamy do sałatki oraz mieszamy. Smacznego!
DLACZEGO WARTO JEŚĆ SURÓWKI?
Surówki są przygotowywane ze świeżych warzyw, które zawierają w sobie wiele cennych witamin potrzebnych organizmowi do poprawnego funkcjonowania. Warto jeść warzywa w różnej postaci, ponieważ oczyszczają one organizm ze zbędnych toksyn. Jeśli zależy nam na całkowicie zdrowej wersji surówki – warto nie dodawać do niej majonezu, ponieważ nie jest on zbyt zdrowy ze względu na swój skład. Surówki są polecane wszystkim – dzieciom, dorosłym oraz osobom starszym.