Quesadilla wegetariańska. Odkrywamy kuchnię meksykańską

Nayuta / Pixabay

Świat staje się coraz bliższy. Nie bez przyczyny utarło się stwierdzenie, że powoli staje się on Globalną Wioską. Wszystko mamy na wyciągnięcie ręki i możemy poznawać różne kultury często nie ruszając się z domu. To magia Internetu. Szczególnie w przypadku kulinariów daje to szansę na przetestowanie różnych smaków, nawet w domowym zaciszu. Dzięki przepisom znalezionym w sieci można na przykład przyrządzić pyszną quesadillę.

Quesadilla wegetariańska. Skąd pochodzi quesadilla i z czym można ją jeść?

Quesadilla to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli z masy kukurydzianej z roztopionym serem. W Meksyku jest to zazwyczaj Oaxaca, ale można też znaleźć inne zamienniki. Trzeba tylko pamiętać, że muszą się one łatwo rozpiekać. Tak wygląda przepis podstawowy. Istnieją też różne warianty – niektórzy dodają do niej ziemniaki, jalapeno, chorizo. Możliwości jest wiele – pojawia się zarówno quesadilla wegetariańska, jak i mięsna. To danie niezmiernie proste w przyrządzeniu, pyszne i bardzo sycące. A tylko od naszej inwencji zależy, jaki wariant wybierzemy dla siebie i naszych domowników.