Ciasto z rabarbarem bez jajek. Jak wykorzystać rabarbar w kuchni? Pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Hans / Pixabay

Po długich miesiącach zimowych niecierpliwie wyczekujemy nadejścia wiosny. Chcemy wygrzewać się w ciepłych promieniach słońca, obserwować budzącą się do życia przyrodę, a także korzystać z nowalijek – pysznych warzyw i owoców, które wracają po miesiącach na półki sklepowe i do naszych kuchni. Jedną z roślin, na którą wiele osób czeka jest rabarbar.

Ciasto z rabarbarem bez jajek. Czym jest rabarbar i jakie jest jego zastosowanie w kuchni?

Rabarbar jest byliną, która zagościła na stałe w kulinariach w naszym kraju. Ma on niski indeks glikemiczny i bardzo mało kalorii, bo tylko 9 kcal na 100 gramów produktu. Dlatego też bywa wykorzystywany w dietach odchudzających, a także przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dowiedziono również, że wyróżnia się właściwościami przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi.

Dlatego spokojnie można go uznać za jeden ze zdrowszych produktów, który możemy wykorzystywać w kuchni, np. jak ciasto z rabarbarem bez jajek, kompoty czy drożdżówki

Wyczekiwane słodkości – pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar dzięki zawartym w nim witaminom i minerałom jest bardzo mile widziany w zdrowej diecie. Bywa też najczęściej dodawany sezonowych słodkości, jak kruche ciasta, drożdżówki i soki czy kompoty.