Wyroby wędzone. Co wybrać do ich produkcji?

Wędliniarskie wyroby wędzone dostępne są w sklepach. Jednak dla wielu osób żaden ze sprzedawanych wyrobów nie jest w stanie dorównać temu produkowanemu samodzielnie. Z tego powodu osoby gustujące w wędzonych kiełbasach czy szynkach, bardzo często decydują się na to, by wybudować własną komorę wędzarniczą, aby móc samodzielnie przygotowywać ulubione dania. Jakie gatunki mięs, przypraw i dodatków warto wybrać do produkcji wyrobów wędzonych? Podpowiadamy.

Jakie mięso wybrać do produkcji wyrobów wędzonych?

Mięso do produkcji wyrobów wędzonych powinno być jak najwyższej jakości. Dobór konkretnego typu mięsa powinien być uzależniony od naszych potrzeb i preferencji, a przede wszystkim tego, jaki typ wędlin chcemy uzyskać. Bez wątpienia, jednak jeżeli chcemy uzyskać określony kształt kiełbasy, będą nam potrzebne jelita wieprzowe. Jest to produkt, dzięki któremu wytwarzana wędlina otrzyma charakterystyczny kształt. Osłonki wieprzowe są produktem pochodzenia naturalnego i one również posiadają pewne cenne właściwości, na przykład sporo kolagenu.

Poza jelitami wieprzowymi do produkcji wyrobów wędzonych będziemy potrzebowali również mięsa. Klienci masarni najczęściej stawiają na mięso wieprzowe, chociaż coraz więcej osób wybiera mięso drobiowe. W przypadku mięsa wieprzowego warto połączyć je w stosunku 50% mięsa do 30% słoniny do 20% wody, aby uzyskać idealną masę, którą następnie należy przełożyć do jelit wieprzowych i poddać dalszym procesom.

Jakie przyprawy wybrać do wyrobów wędzonych?

Osoby, która produkują samodzielnie wyroby wędzone, zdają sobie sprawę z tego, jak ważny jest dobór wysokiej jakości, świeżego mięsa. Jednak równie istotny jest wybór odpowiednich przypraw. W zależności od tego, jaki smak kiełbasy nas interesuje, możemy postawić na przykład na mieszanki ziół lub doprawić mięso jedynie solą peklującą i na przykład czosnkiem. Wśród przypraw, które często wykorzystywane są do produkcji wyrobów wędzonych, wymienia się: liść laurowy, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, czosnek granulowany, paprykę, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn czy bazylię. W wielu miejscach obecnie można również nabyć gotową mieszankę ziół i przypraw, które nadadzą wyrobom wędzonym niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Czy samodzielne przygotowywanie wyrobów wędzonych jest trudne?

Coraz więcej osób decyduje się na to, by samodzielnie przygotowywać wyroby wędzone, ponieważ nie jest to trudny i skomplikowany proces. Przygotowanie na przykład kiełbas jest stosunkowo mało skomplikowane. Należy zmielić mięso ze słoniną, doprawić przyprawami i odstawić na 24 godziny. Następnie dolać do niego wody i ponownie przyprawić, mieszając wszystko, aby uzyskać jednolitą masę, a następnie przełożyć do osłonek wieprzowych. Tak przygotowane kiełbasy należy wędzić najpierw w niższej temperaturze przez około półtorej godziny. Następnie podwyższyć temperaturę i zostawić wyroby w komorze jeszcze przez około 6 do 8 godzin. W końcowym etapie podwyższa się temperaturę do 90 stopni i przetrzymuje w niej gotowe wędliny przez około pół godziny.