Tarta z kremem jaglano orzechowym.

Einladung_zum_Essen / Pixabay

Słodki deser dla gości

Każdy z nas zapraszając do domu znajomych chce jak najlepiej ich ugościć. Staramy się przygotować pyszne dania, które zachwycą podniebienia naszych bliskich i wzbudzą w nich zadowolenie. Obowiązkowym elementem naszych wspólnych spotkań i kolacji są słodkie desery, którą są pewnego rodzaju ukoronowaniem całego wieczoru. Dziś chcielibyśmy przedstawić wam przepis na jedno z dań, które warto wprowadzić do swojego menu, ponieważ może zrobić ono prawdziwą furorę. Jest to tarta z kremem jaglano orzechowym. Pyszny i prosty do wykonania deser.

Składniki

Do wykonania naszej tarty potrzebować będziesz: mąkę pszenną 300 g, masło 150g, 2 jajka, łyżkę cukru lub inny słodzik oraz sól i pieprz. Do przygotowania kremu jaglano-orzechowego potrzebujesz kaszę jaglaną – 1 szklankę ugotowanej kaszy, niepełną szklankę orzechów laskowych, pół szklanki mleka roślinnego, syrop klonowy lub cukier – 3-4 łyżeczki, 2 łyżki kakao oraz łyżkę ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie

Pierwszym naszym krokiem będzie przygotowanie spodu naszej tarty. Wszystkie składniki na tarte umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Tworzymy kulę, którą umieszczamy na około 30 minut w lodówce lub na 10 minut w zamrażalniku. W tym czasie rozgrzewamy nasz piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy formę do tarty – smarujemy ją masłem, następnie wykładamy na nią wyciągnięte z lodówki ciasto. Przed włożeniem do piekarnika pamiętajmy o nakłuci go widelcem. Pieczemy przez około 25 minut. W trakcie pieczenia zajmujemy się przygotowaniem kremu. Wcześniej ugotowaną kaszę łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie blendujemy. Gdy nasza tarta upiecze się, wykładamy na nią naszą masę. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i przez około 20 minut pieczemy w temp. 180 stopni. Wystudzoną tarte można udekorować rozpuszczoną czekoladą lub owocami, dzięki czemu nadamy jej pięknego wyglądu. Stanie się ona w ten sposób nie tylko pyszna, ale również piękna i zachwyci naszych gości.