Cebula w kuchni czyli czy czerwoną cebulę można smażyć?

Shutterbug75 / Pixabay

Cebulę wykorzystuje się w kuchni od zawsze. Nadaje potrawom niesamowitego smaku, dlatego cieszy się tak dużą popularnością. Wielu ludzi wykorzystuje ją także w celach zdrowotnych, w walce z chorobami.

CEBULA W KUCHNI

Cebula jest znana na całym świecie. Z jej pomocą można przygotować wiele wspaniałych dań. Bardzo często dodaje się ją również do innych dań, jako dodatek. Mowa tutaj np. o kotletach mielonych, czy sałatkach, gdzie występuje ona jako dodatek. Cebula w wielu daniach również bardzo często “gra pierwsze skrzypce”. Można przygotować np. krążki cebulowe lub duszoną cebulę, która dobrze doprawiona smakuje naprawdę wyśmienicie.

CZERWONA I ŻÓŁTA CEBULA czyli czy czerwoną cebulę można smażyć?

Każdy z nas z pewnością spotkał się z dwoma rodzajami cebuli. Mowa tutaj o cebuli tradycyjnej, czyli żółtej oraz o cebuli czerwonej. Co je od siebie odróżnia? Na pierwszy rzut oka jest to z pewnością jej kolor. Drugą i właściwie najważniejszą różnicą pomiędzy nimi jest smak. Cebula żółta jest o wiele bardziej mocniejsza od czerwonej. Czy czerwoną cebulę można smażyć, tak jak cebulę żółtą? Oczywiście, że można. Czerwona cebula jest łagodniejsza w smaku, więc bardzo często wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek, ale do gotowania i smażenia również jak najbardziej się nadaje.

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI CEBULI

Cebula wykorzystywana jest w kuchni głównie jako dodatek do sałatek lub innych dań. Niemniej jednak warto wiedzieć, że posiada ona także pewne działanie zdrowotne. Wiele osób z pewnością skojarzy syrop z cebuli, który jednym smakował, a inni unikali go jak tylko mogli. Taki syrop ma działanie przede wszystkim bakteriobójcze, więc bardzo często stosuje się go w okresach jesienno – zimowych, czyli w okresie, w którym najczęściej dochodzi do przeziębień. Aby przygotować taki syrop należy do słoika ułożyć pokrojone warstwy cebuli, a następnie zasypać ją cukrem. Niektórzy idą o krok dalej i robią taki syrop z wykorzystaniem czosnku i miodu, a nawet bardzo często cytryny. Są to dodatki, które ulepszają działanie takiego syropu.