Kiedy nasze dziecko dopomina się o coś słodkiego, a nie chcemy dawać mu kolejnych cukierków, istnieje świetna, zdrowa i pyszna zarazem alternatywa. Idealnie sprawdzają się w takich sytuacjach placki bananowe bez jajek, które są odpowiednie nawet dla osób z nietolerancją glutenu.
Jak przyrządzić placki bananowe bez jajek?
Nie ma nic prostszego niż przygotowanie wspomnianych placków bananowych. Do ich przyrządzenia potrzebujemy tylko dwa składniki: dojrzałe banany i jajka. Banany rozdrabniamy i mieszamy z jajkami. Z tak przygotowywanej masy smażymy niewielkie placuszki, które będą idealne dla naszych małych łasuchów, a przy okazji możemy spożytkować nawet bardzo dojrzałe owoce, które może nie zachęcają już do zjedzenia ich na surowo.
Klasyczny przepis można oczywiście rozwinąć, na przykład polać gotowe placki miodem i posypać owocami lub posiekanymi orzechami. Wszystko zależy od naszej fantazji i inwencji oraz ewentualnych ograniczeń dietetycznych.
Trzeba jednak przyznać, że jest to szybki i naprawdę łatwy sposób na dobrą i naprawdę smaczną przekąskę. Każdy poradzi sobie bez najmniejszego problemu z ich przyrządzeniem.