O ile czekolada stanowi jeden z głównych rodzajów produktów wykorzystywanych w cukiernictwie, to jednym z podstawowych jego wytworów, o wielkiej historii i mnogości rodzajów, jest zdecydowanie tort. Jaka jest podstawowa forma tortów i gdzie po raz pierwszy je stworzono?
Tort bez jajek. Pochodzenie i rozwój ciasta
Według najprostszej definicji cukierniczej tort to ciasto biszkoptowe podzielone na warstwy, które przekłada się następnie masą.
Za ojczyznę wypieku uznaje się słoneczną Italię. Stąd nie dziwi fakt, że do Polski sprowadziła go królowa Bona, której zawdzięczamy ogólny wielki rozwój kulinariów w naszym kraju.
Ciasto na specjalne okazje
W Polsce torty wykonywane są zazwyczaj na specjalne okazje. Najczęściej mówimy o tortach urodzinowych lub weselnych.
Mogą one mieć oczywiście różne warianty. Ciasto może być kruche lub smakowe (np. kokosowe lub makowe). Może się również zdarzyć tort bez jajek, który będzie idealnym rozwiązaniem dla świętujących wegan. Zastosowane masy mogą mieć przeróżne smaki – słodsze lub bardziej wytrawne. A dekoracja zewnętrzna ciasta świadczy o możliwościach i kunszcie cukiernika.