Herbata to jeden z podstawowych napojów, które zdominowały cały świat. Choć bywa kojarzony głównie z kręgiem kultury wschodniej, zwłaszcza z Azją, gdzie występują największej jej uprawy, to przyjął się na całym świecie.
Czym jest herbata?
Jest to napar przyrządzany z liści lub pąków krzewów herbacianych, należących do rodziny kamelia. Istnieje sporo ich odmian, stąd też biorą się różne gatunki herbaty.
Niekiedy pod tym samym mianem umieszcza się również napary z ziół i owoców, które jednak nie mają w składzie prawdziwej herbaty.
Rodzaje herbaty – herbata indyjska z mlekiem
Najpowszechniejsza i ciesząca się sporą popularnością jest herbata czarna, uzyskiwana w procesie więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia herbacianych liści. Może występować w różnych rodzajach i wariantach. Może też być podstawą wielu napojów takich, jak herbata indyjska z mlekiem.
Zielona herbata uznawana jest za zdrowszą, a wytwarza się ją z liści niepoddawanych fermentacji. Ma więcej składników dobrych dla naszego organizmu.
Występują również herbaty żółte i białe, cieszą się one jednak mniejszym zainteresowaniem. Niektórzy zaś wysoko cenią poddawaną dodatkowej fermentacji czerwoną herbatę Pu-erh, która bywa uważana za bardzo prozdrowotną.
Herbata ma wiele twarzy. Każdy może znaleźć tę pasującą do niego.