Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne lub Bożego Narodzenia bez domowego, pysznego sernika. To ciasto, które wpisało się na stałe w nasz jadłospis. W kuchni polskiej znany jest od lat, a w ostatnim czasie zaczyna przyjmować najróżniejsze odmiany i warianty takie, jak choćby sernik pieczony bez jajek.
sernik pieczony bez jajek
Może być klasyczny, pieczony, samodzielny lub na kruchym (półkruchym) spodzie, polany czekoladą lub posypany kruszonką. Coraz częściej wykonuje się również serniki na zimno, gdzie za ścięcie masy serowej odpowiada dodatek żelatyny. W tej wersji zamiast tradycyjnego twarogu stosuje się najczęściej serki homogenizowane (choćby mascarpone). Na wierzchu pojawia się przy nich wielokolorowa galaretka. Warto dodać, że mogą się pojawić również serniki bez jaj
Alternatywny pomysł – serniki bez jaj przepis na sernik bez jajek w wersji gotowanej
Istnieje również trzeci rodzaj sernika – wersja gotowana, w której przygotowaną masę serową gotuje się z dodatkiem proszku budyniowego, który ją zagęszcza.
Dobry sernik to podstawa każdych świąt, a ilość jego wariantów pozwala zawsze znaleźć idealny przepis na każdą okazję.