Przygotowując biały sernik z musem czekoladowym musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników. Do wykonania takiego sernika, potrzebować będziemy twaróg sernikowy, mąkę, skondensowane mleko, jajka, aromat z cytryny, cukier, kakao, śmietankę, masło oraz gorzką czekoladę. Dodatkowo, w ramach udekorowania naszego deseru, możemy wyposażyć się na przykład w wiórki kokosowe bądź drobno posiekaną czekoladę. Dobrym rozwiązaniem jest także cukier puder, który idealnie wkomponowuje się w cały deser.
Przygotowanie sernika zaleca się rozpoczynać od bazy, a więc od masy serowej. W tym celu, potrzebna nam będzie miska większych rozmiarów, w której kolejno lądować będą składniki. Zaczynamy od sera oraz mąki – po dodaniu tych dwóch składników, powinniśmy powoli rozpoczynać mieszanie. Podczas procesu mieszania, do miski należy wrzucać kolejne składniki – będą to jajka z białek oraz sok z cytryny. W tym miejscu musimy podjąć decyzję, czym chcemy wymieszać powstałą substancję. Oczywiście możemy ciągle używać łyżki, jednak zalecaną i zdecydowanie bardziej efektywną opcją jest skorzystanie z miksera. Całość powinniśmy miksować do momentu, w którym mikstura stanie się bardzo gładką masą. Gotową masę wlewamy do foremki, a następnie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Taka masa powinna przebywać w piekarniku przez około pół godziny. Po wyjęciu sernika z piekarnika musimy go ostudzić – w tym celu warto na jakiś czas zostawić go w temperaturze pokojowej, po czym umieścić go w lodówce. Ostatnim już krokiem zostało udekorowanie naszego sernika musem czekoladowym. Po jego schłodzeniu, sernik wyjmujemy z lodówki. Zakupiony mus czekoladowy musi teraz trafić na nasz deser, a więc wykładamy go na wierzch sernika. Kluczowym elementem jest teraz ponowne odłożenie sernika do lodówki – tym razem na około cztery godziny. Sernik jest już prawie gotowy, ostatnią rzeczą, jaką musimy zrobić jest ozdobienie deseru. Wykorzystujemy do tego zakupione wcześniej wiórki kokosowe, płatki czekolady, bądź cukier puder.