Każdy kto kocha gotowanie i dobrą kuchnie wie, jak ważne dla finalnego smaku potrawy są przyprawy. Dodają one potrawie charakteru i sprawiają, że staje się przepyszna. W przypadku sałat trudno wyobrazić sobie przygotowanie tego dodatku do posiłku bez odpowiedniego sosu. Podstawowym pomysłem, który zawsze smakuje świetnie jest oczywiście winegret.
Jak zrobić sos winegret z czosnkiem?
Mówiąc najprościej, winegret to zimny sos, wiązany głównie z dokonaniami kuchni francuskiej, przygotowywany na bazie oliwy i octu, które należy bardzo dokładnie wymieszać. Następnie doprawia się go do smaku solą i pieprzem. Istnieje wiele modyfikacji klasycznej receptury. Ocet można choćby z powodzeniem zastąpić sokiem z cytryny lub dodać inne składniki, jak chociaż musztarda, sprawiająca, że smak jest jeszcze bardziej intensywny.
Winegrety uzupełniają skład sałat, gotowanych jarzyn na zimno czy mizerii, a także mięs.
Istnieje wiele wersji przepisu. Do najczęściej stosowanych należą: sos winegret z czosnkiem, suszonymi pomidorami, papryką czy nawet miętowy z dodatkiem śmietany. Dzięki temu bez problemu znajdziemy wariant do każdej potrawy.