Kebab to orientalne danie uliczne, które jest bardzo popularne i jego popularność wciąż rośnie z dnia na dzień. Oryginalnie wykonuje się je z mięsa baraniego, jednak obecnie coraz bardziej popularna jest wersja z mięsa wieprzowego lub drobiowego. Baranina jest mało rozpowszechniona i słabo dostępna w regularnej sprzedaży, ma charakterystyczny smak i zapach, a poza tym mięso to jest dosyć kaloryczne – przez co chętniej wybierany jest do przygotowania kebabu kurczak. Potrawa ta doczekała się już wielu wersji i odsłon, a w każdej z nich smakuje równie dobrze.
Kebab z budki czy domowy?
Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest kupić tzw. „gotowca”, zwłaszcza w sytuacji, kiedy chcemy zjeść coś na szybko i nie mamy ochoty lub specjalnie czasu na przygotowanie domowej potrawy. Jednak kebab jest stosunkowo szybkim do wykonania daniem, które z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu. Domowy kebab na talerzu może być zdrowszym odpowiednikiem tego ulicznego, mamy wtedy bowiem pod kontrolą jakość składników, z których go przygotowujemy.
Kebab w bułce czy na talerzu?
Ile gustów kulinarnych, tyle odsłon dania, jakim jest kebab. Dla jednej grupy najsmaczniejszy kebab to ten w chlebku pita czy w bułce, inni zaś z chęcią zajadają się kebabem z frytkami, podanym na talerzu. Kolejną odsłoną jest kebab ciasno zwinięty i podany w tortilli, też ostatnio zyskujący na popularności. Jest to świetne danie zarówno na obiad z rodziną, jak również wczesną kolację czy spotkanie ze znajomymi.
A co z kaloriami?
Potrawa ta jest najbardziej kaloryczna w wersji ulicznej, przygotowując go w domu można to danie sprytnie „odchudzić”. Zamiast tłustej baraniny czy wieprzowiny można użyć chudego mięsa z kurczaka, sosy majonezowe można zastąpić tymi na bazie jogurtu naturalnego, a frytki zamiast smażyć w głębokim tłuszczu, można przygotować w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej. Do tego jeszcze duża ilość świeżych surówek i można zjeść zarówno smacznie, jak również zdrowo.