Nie ma czegoś takiego, jak jeden rodzaj ciasta na pizzę. Na całym świecie powstają kolejne modyfikacje klasycznej receptury. Może się pojawić nawet ciasto na pizze z piwem. Jak się mają te wariacje, jeśli chcemy zrobić włoskie ciasto na pizze?
Pizza – danie znane od dawna
Pizza nie należała u swojego zarania do najbardziej prestiżowych dań kuchni włoskiej. Była to potrawa głównie kuchni ludzi najuboższych, pozwalająca przetrwać. Obecnie zyskała wielką popularność na całym świecie.
Ciasto na pizze na piwie vs klasyczne
Tradycyjny włoski przepis jest niezmiernie prosty i niezbyt rozbudowany w kwestii ilości i rodzaju składników. Potrzebujemy mąkę pszenną, gotowaną wodę, olej roślinny, drożdże, sól i pieprz. Ciasto do pizzy z piwem, to wariant naprawdę lekki i nieco bardziej puszysty. Wspomaga również działanie drożdży. W smaku jest bardzo zbliżone do tradycyjnego i z powodzeniem możemy położyć na nim wszelkie ulubione składniki. Wykonuje się je równie prosto, można taką pizzę przyrządzić nawet w warunkach domowych i zachwycić całą rodzinę pysznym posiłkiem, prosto z kuchni włoskiej.