Jednym z podstawowych rodzajów ciast stosowanych w kuchni i cukiernictwie jest zdecydowanie, oprócz ciasta drożdżowego, ciasto kruche. Jak się je przyrządza i do czego można wykorzystać?
Jaki jest przepis na ciasto kruche? Czy można zrobić kruche ciasto bez jajek?
Podstawowym składnikiem ciasta kruchego jest dobrej jakości mąka. Najlepiej zastosować krupczatkę, która sprawi, że będzie ono jeszcze bardziej chrupiące i delikatne. Tego typu ciasto można z powodzeniem wykorzystać na ciasteczka czy jako tarta bez jajek. Modyfikacji jest sporo i bez problemu można znaleźć w Internecie przepis na odpowiadający nam wariant, który wpasuje się w naszą dietę, nawet jeśli jesteśmy weganami.
ciasto na tartę bez jajek
Ciasto kruche bez jajek przyrządza się niemal identycznie i nie ma też większej różnicy w smaku, a też jest ono nawet bardziej lekkie. Ciasto na tartę bez jajek nada się do wypieków z owocami, masami, ale też tradycyjnie francuskich quiche’y z warzywami i serami. Każdy znajdzie pomysł idealny dla siebie, żeby przyrządzić pyszne i różnorodne dania, które zachwycą wszystkich domowników i odwiedzających nas gości..