Śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia. Jemy je niedługo po przebudzeniu więc powinno nam dostarczyć właściwych składników odżywczych i zastrzyku energii na cały dzień. Wiele osób, szczególnie młodych, lekceważy ten posiłek i albo w ogóle go pomija albo zastępuje jedzonymi w biegu i niedbale kanapkami lub prostymi przekąskami. Tymczasem od zdrowego śniadania może zależeć naprawdę wiele i wszyscy dietetycy są zgodni, że powinniśmy przykładać do niego jak największą uwagę. Również w restauracjach i barach oferta śniadaniowa pojawia się coraz częściej. Jest ona obecna nawet w najbardziej znanych sieciach fast-foodowych ale czy podawane tam jedzenie na pewno jest zdrowe i mieści się w normach kalorycznych? Z pewnością najlepiej przygotować śniadanie samemu. Jajecznica jest potrawą typowo „śniadaniową”. Jajka zjadamy najczęściej właśnie na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Jajecznica z ziołami i serem to danie bardzo sycące, które idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie.
Potrawy z jajek
Jajka jemy bardzo chętnie i pod różną postacią. Pojawiają się one w daniach kuchni polskiej bardzo często. Szczególnie kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi, kiedy jajko odgrywa na stole bardzo ważną rolę. Ale są one składnikiem także wielu codziennych potraw. Dodajemy je do ciast ale jemy również jako samodzielne potrawy. Najczęściej jajka występują właśnie w roli śniadaniowej kiedy chcemy zjeść coś pożywnego i na szybko. Możemy je jeść na twardo, po wiedeńsku lub przygotowując omlet, sałatkę po nicejsku albo z dodatkiem sosu chrzanowego.
Dowolne składniki
Jajecznica często nazywana jest „daniem studenckim” ponieważ przygotujemy ją szybko i tanio. Słynie ze swej prostoty a do jej przygotowania nie są wymagane żadne szczególne umiejętności kulinarne. Ogromną zaletą jajecznicy jest również to, że możemy przyrządzić ją z użyciem ulubionych dodatków lub tego, co akurat mamy w domu. Najczęściej występuje jajecznica na boczku czy z dodatkiem kiełbasy ale również szynki, pomidorów a nawet pieczarek. Możemy wkroić do niej także świeży szczypiorek. Jeśli chcemy by jajecznica była bardziej dietetyczna, unikajmy nadmiaru soli oraz przygotujmy ją bez użycia boczku. Idealną wariacją tej potrawy będzie jajecznica z ziołami i serem, do przyrządzenia której wykorzystamy na przykład zioła prowansalskie. Dzięki temu nasze danie będzie nowatorskie, smaczne i aromatyczne, odkryjemy dzięki niemu nowe smaki. W kuchni nie ma miejsca na nudę i rutynę dlatego warto wypróbować właśnie taką jajecznicę.