Istnieje wiele rodzajów ciast stosowanych w kulinariach i cukiernictwie. Mogą być one słodkie lub bardziej wytrawne. Jednym z zupełnie bazowych przepisów, to klasyczne ciasto drożdżowe. Jak je przygotować i do czego wykorzystać?
Co to jest ciasto drożdżowe i jak je przyrządzić?
W cieście drożdżowym stosuje się naturalne metody spulchniania, które uzyskuje się dzięki drożdżom piekarniczym. To jeden z rodzajów ciasta, które nie potrzebuje dużo cukru ani tłuszczów. Za podstawę służą mu mąka, płyn i oczywiście wspomniane drożdże.
bułeczki drożdżowe bez jajek
Bez względu na to czy robimy wielkanocną babkę czy bułeczki drożdżowe bez jajek, mechanizmy przygotowania ciasta są dokładnie takie same. Zaczyna się od fermentacji drożdży, które przetwarzają cukry zawarte w cieście na dwutlenek węgla i alkohol. To właśnie dzięki temu procesowi ciasto rośnie.
bułeczki bez jajek
Gdy nasza drożdżówka odpowiednio już wyrośnie należy ją wyrobić, gdyż musimy zadbać o nadanie mu odpowiedniej elastyczności. Wówczas będzie ono po upieczeniu puszyste i lekkie. Możemy je stosować do ciast, zrobić bułeczki bez jajek a także bliny, pączki i naleśniki. Każdy znajdzie coś dla siebie.